هل يبكي البحر لأن سمكة تمردت عليه؟ كيف تسنى لها الهروب وليس خارج البحر من حياة للأسماك.!! هل يبكي البحر لأن سمكة تمردت عليه؟ كيف تسنى لها الهروب وليس خارج البحر من حياة للأسماك.!!
Does the sea cry because a fish rebelled against it?
How could he escape when there is no life outside the sea? Does the sea cry because a fish rebelled against it?
How could he escape when there is no life outside the sea?
توجد مجموعة من الأنواع الرئيسية لأسماك التونة والتي تختلف فيما بينها ببعض الصفات، وهي تتمثل في ثمانية أنواع وتكون كما يأتي:
1- أسماك التونة البكورة.
2- أسماك التونة الجاحظة.
3- أسماك التونة ذات الزعانف الزرقاء والتي تتواجد بكثرة في المحيط الهادي.
4- أسماك التونة ذات الزعانف الزرقاء والتي تتواجد بكثرة في المحيط الأطلسي.
5- أسماك التونة ذات الزعانف السوداء.
6- أسماك التونة طويلة الذيل.
7- أسماك التونة ذات الزعانف الصفراء.
8- أسماك التونة ذاتالزعانف الزرقاءالجنوبية وهي من أكثر أنواع أسماك التونة المهددة بالانقراض.
There is a group of the main types of tuna fish, which differ among themselves with some characteristics. They are represented by eight types and are as follows:
Albacore tuna fish.
Bigger tuna fish.
Bluefin tuna, which is found in abundance in the Pacific Ocean.
Bluefin tuna, which is found in abundance in the Atlantic Ocean.
Blackfin tuna.
Long-tailed tuna.
Yellowfin Tuna.
Southern bluefin tuna, which is one of the most endangered tuna species.
مصدر غني بالبروتين أيّ أنّها تحتوي على جميع الأحماض الأمينية الأساسيّة التي تُساهم في بناء بروتين العضلات
مصدر غني بأحماض أوميغا3 التي يحتاجها الأطفال للحفاظ على نموّ أجسامهم وأدمغتهم وتطوّرها بشكلٍ سليم
و الحفاظ على صحّة القلب وتقليل خطر الإصابة ببعض الأمراض المُزمنة، مثل ارتفاع ضغط الدم والخرَف أو التدهور العقلي
مصدر غنيّ بالفيتامينات والمعادن: حيثُ تحتوي التونة على نسبةٍ ممتازةٍ من السيلينيوم، وفيتامين ب ١ أو ما يُعرف بالثيامين، وفيتامين ب ٢ أو ما يُعرف بالريبوفلافين، وفيتامين ب ٣ والذي يُعرف بالنياسين، بالإضافة إلى فيتامين ب ١٢ ، وفيتامين ب ٦ وفيتامين د، كما تحتوي على الفسفور، والبوتاسيوم، والمغنيسيوم، والكولين، واليود ومن الجدير بالذكر أن احتواء التونة على فيتامين ب ١٢ والحديد والفولات يساعد على تقليل خطر الإصابة بفقر الدم
وتعتبر معلباتها من أفضل أنواع الغذاء بالنسبة للرياضيين ولاعبي كمال الأجسام.
Rich source of protein
That is, it contains all the essential amino acids that contribute to building muscle protein
Rich source of omega-3 acids
Babies need to keep their bodies and brains healthy growth and development
And to maintain a healthy heart and reduce the risk of some chronic diseases, such as high blood pressure, dementia or mental decline
A rich source of vitamins and minerals: tuna contains an excellent percentage of selenium, vitamin B1 or what is known as thiamine, vitamin B2 or what is known as riboflavin, and vitamin B3, which is known as niacin, in addition to vitamin B12, vitamin B6, and vitamin D, and it also contains phosphorous, Potassium, magnesium, choline, and iodine
It is worth noting that the tuna contains vitamin B12, iron and folate, which helps reduce the risk of anemia
Its cans are considered one of the best foods for athletes and bodybuilders.
احتواء بعض أنواع التونة على الزئبق: (بالإنجليزية: Mercury) حيثُ يُنصح دائماً بتناول أنواع التونة التي لا تحتوي على كميّاتٍ كبيرة من الزئبق؛ مثل: التونة الوثابة، والتونة البيضاء(بالإنجليزيّة: Albacore)، والتونة ذات الزعنفة الصفراء، أو التونة المُعلّبة أو المُجمّدة، بينما توصي إدارة الغذاء والدواء الأمريكيّة(بالإنجليزيّة: Food and Drug Administration) بتجنُّب تناول أنواع التونة التي تحتوي على كميّات عالية من الزئبق؛ مثل التونة كبيرة العين(بالإنجليزيّة: Bigeye tuna)، وذلك لأن الزئبق قد يعمل كسُمٍّ عصبيّ؛ ويؤثّر بشكلٍ كبير في الأطفال والأجنّة؛ حيثُ إنّ أدمغتهم تتطوّر بسرعة وتحتاج إلى امتصاص العناصر الغذائيّة بسرعةٍ كبيرةٍ لمُجاراة هذا التطور، وقد يُعيق الزئبق هذه العمليّة، ممّا يُسبب إصابتهم بصعوبات التعلّم وتأخر النموّ، كما أنّ تعرّضهم لجرعاتٍ عالية منه قد يُسبّب الشلل الدماغي، والصمم، والعمى لديهم، لذلك يُنصح بتجنُّب تناول الأطعمة التي تحتوي على الزئبق بشكلٍ خاص للأطفال والحوامل والمُرضعات، أمّا لدى البالغين فإنّ تناول جرعاتٍ عالية من الزئبق قد يؤثر في مستويات الخصوبة، والقدرة على تنظيم ضغط الدم، ومن الجدير بالذكر أنّ الزئبق هو أحد المواد الكيميائية عديمة الرائحة التي تُستَخدم غالباً في موازين الحرارة، ومفاتيح إضاءة السيارات، والصناعات المُختلفة، وعند إطلاقه في البيئة فإنّه يستقرّ في المُحيطات والمجاري المائيّة وصولاً إلى أجسام الأسماك.
احتواء بعض الأسماك على الملوثات: قد يحتوي سمك التونة على بعض الملوّثات البيئيّة الأخرى كالديوكسينات(بالإنجليزيّة: Dioxins)، وثنائي الفينيل متعدد الكلور(بالإنجليزيّة: Polychlorinated biphenyl)، وهي من المُركبات التي قد يؤدي تناولها لفترة طويلة إلى تراكمها في الجسم مما قد يؤثر بشكلٍ سلبيّ في نموّ الأطفال.
الحساسية: قد يعاني بعض الأشخاص من حساسية السمك، والتي تسبب ظهور بعض الأعراض عند تناول الأسماك، ومنها: الطّفح الجلدي، والحكة، والصداع، والعور بصعوبة في التنفس، والغثيان، بالإضافة إلى آلام المعدة، وعسر الهضم، وفي بعض الحالات قد تكون الأعراض أشدّ من ذلك، ومن المهمّ مراجعة الطبيب في حال ظهور أيٍّ من هذه الأعراض؛ لأنها قد تكون خطيرة إذا بقيت دون علاج.
Some types of tuna contain mercury, it is always recommended to eat tuna types that do not contain large amounts of mercury; Such as: skipjack tuna, white tuna , yellow fin tuna, or canned or frozen tuna, while the US Food and Drug Administration recommends avoiding eating tuna types that contain high amounts of mercury; Such as Bigeye tuna, because mercury may act as a neurotoxin. It greatly affects children and fetuses. As their brains develop rapidly and need to absorb nutrients very quickly to keep up with this development, and mercury may impede this process, which causes them to have learning difficulties and delayed growth, and exposure to high doses of it may cause cerebral palsy, deafness, and blindness in them, so it is advised to avoid eating Foods that contain mercury especially for children and pregnant and lactating women, but in adults, high doses of mercury may affect fertility levels and the ability to regulate blood pressure, and it is worth noting that mercury is one of the odorless chemicals that are often used in thermometers. And automobile lighting switches, and various industries, and when released into the environment, it settles in the oceans and waterways and reaches the bodies of fish.
Some fish contain pollutants: tuna may contain some other environmental pollutants, such as dioxins and polychlorinated biphenyl, which are compounds that if consumed for a long time may lead to their accumulation in the body, which may affect seriously Negative in children's growth.
Allergy: Some people may suffer from a fish allergy, which causes some symptoms when eating fish, including: rash, itching, headache, nausea with difficulty breathing, nausea, in addition to stomach pain, indigestion, and in some cases the symptoms may be more severe Moreover, it is important to see a doctor if any of these symptoms appear; Because it can be dangerous if left untreated.